Globe Wernicke

Otto H. L. Wernicke

Otto H. L. Wernicke, een naar de Verenigde Staten geëmigreerde Duitser, bedacht rond 1890 een systeemboekenkast. Op

 6 december 1892 vroeg hij een patent aan onder nummer 487.460 op wat hij een Sectional Stock-Case noemde. Het was een primitieve versie van

 een systeemkast en bestond uit simpele, rechthoekige kisten met een opening, Een schot in het midden en twee sleuven als handvatten aan de zijkant. Deze kisten konden gestapeld worden tot een boekenkast van elk gewenst formaat.

De Sectional Stock-Case bleek een uitkomst voor beroepsgroepen die veelvuldig verhuisden en over veel boeken, mappen en een grote papierwinkel beschikten.

Er werd in eerste instantie veel geadverteerd in de North Western Law Reporter, hetgeen resulteerde in aanzienlijke verkopen aan advocaten, wat de bijnaam 'barrister bookcase' tot gevolg had : advocaten kasten.

De eerste bibliotheek van de Wernicke Company werd vervaardigd voor de rechter Alexander M. Harrison: de ongeveer veertien meter (42 voet) plankruimte kostte hem twaalf dollar, een fractie van wat een op maat gemaakte, traditionele boekenkast kost. Voor deze afzetmarkt voldeden de eenvoudige kisten al snel niet meer en er ontstond een vraag naar wat beter afgewerkte kasten. Glazen voorhangramen of Panelen beschermden beter tegen

stof en sierranden, plinten en –kappen maakten een kantoor geschikt als ontvangstruimte voor klanten.
In 1899 wordt The Wernicke Company overgenomen door The Globe Company en wordt gevestigd te Cincinnati (Ohio). Na de overname ging de nieuwe firma door het leven als The Globe-Wernicke Company met aan het hoofd Henry C. Yeiser en Otto H.L. Wernicke die samen het management op zich nemen. (Yeiser was de oprichter van The Globe Files Company, een kleine fabriekje dat fabriekskasten en pigeonhole-desks maakte.)

Met de overname van The Wernicke Company door The Globe Company groeit het bedrijf uit tot een sterke speler in de markt. Er gaan jaren voorbij met Yeiser en Wernicke aan het hoofd, totdat in 1903 Wernicke The Globe-Wernicke Company verlaat.

Yeiser bracht flinke verbeteringen aan in de ontwerpen van Wernicke, zodat het bedrijf nu een uitgewogen, op eigentijdse eisen toegesneden systeemboekenkast op de markt kon brengen, de zogenaamde Elastic Book Case. Omdat op elke verbetering onmiddellijk patent werd aangevraagd, wist de Globe-Wernicke Company de gebruikelijke concurrentietactieken de wind uit de zeilen te nemen. De mededingers stonden te trappelen om een graantje mee te pikken van de verkoopsuccessen, maar moesten met lede ogen aanzien hoe de firma uitgroeide tot een bloeiend bedrijf. Aan de andere zijde van de oceaan werd Thomas Turner (zonder tusseninitialen) aangetrokken door het succes van de Elastic Book Case.

1898 begon deze meubelmaker uit Leicester met het in licentie produceren van Globe-Wernickeboekenkasten in London-Holborn. Turner had een wereldberoemde klant, namelijk Lenin, die in 1908 een kast bestelde voor zijn studeerkamer. De systeemkasten bleken bijzonder goed aan te slaan in het Victoriaanse en Edwardiaanse Engeland. Luxe uitvoeringen van de kast waren voorzien van een bloklijst, pilasters op de stijlen en een kap met uitgesneden acanthusbladeren Alle kopieën verschilden iets van de originele G-W kast. Vaak zat er een ander schuifsysteem in voor de voorhangramen of ontbraken de stalen koppelstrips waarmee de kasten konden worden gekoppeld. De Globe-Wernicke company produceerden een groot assortiment, leverden de kasten in diverse maten.

Naast de Standard-uitvoering was er ook nog de sobere Universal Style en de sjieke Ideal Unit Bookcase Later gingen Globe-Wernicke evenals enkele concurrenten circa tachtig procent van hun kasten uitvoeren in staal. In 1955 werd de fabriek overgenomen, om tien jaar later gesloten te worden en plaats te maken voor een parkeerplaats van General Motors.

Klik hier onder voor de op vooraad zijnde globe wernicke kasten:

Mahonie globe wernicke kasten

Ogenblik geduld a.u.b